Aan de slag!

Roadmap

Waar gaan we de komende periode mee aan de slag? Kijk daarvoor op onze roadmap. Hier vind je diverse evenementen, bijeenkomsten en andere activiteiten die we samen met onze ambassadeurs en partners oppakken.

Lodewijk Hoekstra
“Het is mijn ambitie om de waarde van groen in de leefomgeving te verdubbelen in 2030. En daarom moeten we nu met zijn allen aan de slag.”

Lodewijk Hoekstra

Oprichter NL Greenlabel en de groenste tv-tuinman van Nederland

Strategische doelen

  • Klimaatadaptatie: 5 graden koeler tijdens hitteperiodes, water wordt afgevoerd in de grond om wateroverlast te voorkomen;
  • Biodiversiteit: kernbiotopen beschermd en verbonden, hoge kwaliteit voor bestaande en nieuwe woonwijken;
  • Gezondheid: groene stad ondersteunt een gezonde leefstijl, waardoor leefstijlgerelateerde problemen verminderen en gezondheidsverschillen afnemen.

Urgentie

Klimaatverandering: schaduw en waterinfiltratie

Zuid-Holland is voor Nederland een gidsprovincie. De effecten van klimaatverandering zijn hier twee keer zo heftig als in de rest van Nederland – door de ligging in de delta, de industrie, de bevolking en verstedelijking.

Door de opwarming van de aarde krijgen we in de toekomst steeds vaker te maken met extremen: droogte, extreme buien met wateroverlast, meer tropische dagen. Door het hitteeilandeffect wordt kan het in grote steden wel tot 7 graden warmer zijn dan het omliggende gebied (bron: KNMI).

Biodiversiteit: belangrijke rol voor de stad

Het gaat slecht met de biodiversiteit, die essentieel is voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving. Miljoenen diersoorten worden wereldwijd bedreigd met uitsterven. Sinds 1970 zijn populaties gemiddeld met 68 procent afgenomen (bron: Living Planet Report, het tweejaarlijkse rapport over de staat van de aarde van het Wereld Natuur Fonds).

Deze trend zien wij ook in Nederland: 55 procent van onze bijensoorten zijn bedreigd, 46 soorten zijn uit ons land verdwenen en de afgelopen 130 jaar is 84 procent van alle vlinders in ons land verdwenen. Grotere dieren als de otter, de korenwolf en de velduil worden ernstig in hun voortbestaan bedreigd.

Verstedelijking, intensieve monocultuur landbouw, klimaatverandering, vervuiling en jagen en vissen veroorzaken een verlies aan biodiversiteit.
Dat betekent dat steden steeds belangrijker worden als leefgebied voor allerlei soorten planten en dieren. De biodiversiteit in steden is tegenwoordig zelfs vaak hoger dan op het platteland. Dit komt omdat er in de stad veel variatie en afwisseling in het landschap is. Bovendien gebruiken stadsbewoners een stuk minder bestrijdingsmiddelen dan op het platteland. (bron: Building in biodiversity for climate, for health – Sweco 2020)

Gezondheid: de impact van groen op leefstijl en welvaartsziekten

Mensen met lage inkomens leven gemiddeld niet alleen zeven jaar korter, ze leven bovendien gemiddeld 15 jaar langer in slechte gezondheid. Onze leefstijl heeft grote invloed op onze gezondheid en op welvaartsziekten als obesitas, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, diabetes, bepaalde kankersoorten en bijvoorbeeld osteoporose. We eten teveel of niet gezond genoeg, we bewegen te weinig, we slapen te kort en door de stress ook vaak slecht, we roken en/of houden van een glaasje alcohol. En dat eist zijn tol. Deze leefstijlaspecten maken ons vaker ziek dan nodig. 

 

Bijna de helft van de mensen in Nederland is te dik, ruim 10 procent is obees. Zo’n 1 miljoen Nederlanders heeft hart- en vaatziekten, 1 miljoen Nederlanders heeft diabetes, en jaarlijks krijgen 65.000 mensen de diagnose kanker. En deze aantallen stijgen snel. Tegelijkertijd wordt het voorkomen van ziekte steeds belangrijker, vanwege de structurele overbelasting van onze gezondheidszorg.

Sluit je ook aan?

Wil jij de Zuid-Hollandse steden radicaal vergroenen? Denk jij dat het netwerk jou daarbij kan helpen en jij het netwerk verder kunt helpen? Wil jij een actieve netwerkpartner zijn en kennis openbaar maken? Neem dan contact op met Sander van der Meulen via sb.vander.meulen@pzh.nl