Nog vier nieuwe gemeenten
Nieuwe netwerkpartners Groene Gezonde Stad
Ook Gorinchem, Leiderdorp, Teylingen en Lisse sluiten zich aan bij Groene Cirkel Groene Gezonde Stad. Nieuwe partners die ook inzetten op vergroening om hun gemeente klimaatbestendiger, biodiverser en gezonder te maken. Onze ambitie is radicaal vergroenen. En dat kan alleen als zoveel mogelijk gemeenten meedoen. Want door te groeien krijgt het netwerk meer slagkracht en ontstaat er meer ruimte om te vergroenen.
Gorinchem
Wethouder Mark de Boer – van Houwelingen: “In Gorinchem zetten we in op radicale vergroening en het klimaatbestendig maken van de stad. Zo planten we honderden bomen, vervangen we stenen voor groen en hebben onze nieuwe bushokjes een groen dak. Daarnaast werken we aan een programma Stadsnatuur, zodat we groen in de wijken en belangrijke groene en blauwe structuren als één van de eerste onderwerpen vastleggen onder de Omgevingswet. De ambities van Groene Cirkels Groene Gezonde Stad sluiten mooi aan bij onze lokale ambities. Door onderdeel te zijn van een netwerk versterken we onze groene infrastructuur en zorgen we met elkaar voor gezondere en veerkrachtigere steden en dorpen.”
Leiderdorp
Wethouder Gebke van Gaal: “Leiderdorp past goed in deze krachtige coalitie. Leiderdorp ligt aan de Oude Rijn en heeft het ‘groene geluk’ omringd te zijn door polders. Daar zijn we zuinig op. We werken hard aan het versterken van de biodiversiteit. We betrekken inwoners actief en initiëren groene initiatieven. Samenwerking op grotere schaal via Groene Cirkels is nodig. Alleen door samenwerking kunnen we inspelen op klimaatveranderingen. Ook is het in gemeenschappelijk verband sneller duidelijk welke kennis, regelgeving of financiering ontbreken. Leiderdorp is lid van de Groene Cirkels Bijenlandschap, waarbij het doel is om de bijenpopulaties in de regio te versterken. Aansluiten bij Groene Gezonde Stad is een mooie volgende stap.”
Teylingen
Heleen Hooij, wethouder Teylingen: “Groen moet je doen! Groen geeft verkoeling en voorkomt afvoer van regenwater. Groen heeft een positief effect op gezondheid en maakt bedrijventerreinen aantrekkelijker. Als we groen en water toevoegen waar dat kan, vormt dit een natuurlijk lint; goed voor mens en natuur. Door aan te sluiten bij het Groene Cirkel-netwerk kun je veel van elkaar leren! En beter goed gejat dan zelf bedacht. Met elkaar, ‘schouder aan schouder’, kunnen we stappen zetten voor het (meer) vergroenen van je stad of dorp.”
Lisse
Kees van der Zwet, wethouder in Lisse: “Groenbeleving is belangrijk voor onze inwoners. Groene Cirkel Groene Gezonde Stad draagt bij aan het gezamenlijk komen tot praktische mogelijkheden om zo onze groene ambitie ondanks minder middelen tóch te kunnen waarmaken.”
Sluit ook aan! We moeten het samen doen.
Gepubliceerd: