On the move to Dordrecht

Bewonersparticipatie - met Annemarie Lammers

Lodewijk Hoekstra, kwartiermakend ambassadeur van Groene Gezonde Stad, is On The Move To Dordrecht. Daar spreekt hij Annemarie Lammers, senior beleidsadviseur Gezonde Leefomgeving van gemeente Dordrecht. In de Dordtse wijk Staart-Oost vertelt zij hoe bewonersparticipatie en natuurinclusieve initiatieven worden ingezet om een leefbare omgeving te creëren. Een voorbeeld dat laat zien hoe participatie en eigenaarschap dé sleutel zijn tot succesvolle stadsvernieuwing.

De kracht van gezamenlijk dromen

In Staart Oost zien we hoe participatie van bewoners, bedrijven en zorginstellingen leidt tot duurzame en innovatieve oplossingen. Door eigenaarschap te creëren en de kracht van gezamenlijke dromen te benutten, kunnen grote uitdagingen zoals hittestress en een ongezonde leefomgeving worden aangepakt.

Met de gezamenlijke droom als fundament, worden nu niet alleen een aantal straten aangepakt, maar is ook een speel- en ontmoetingsplek gecreëerd in park Merwepolder en worden daarmee stappen gezet richting radicale vergroening. Dit project toont aan hoe betrokkenheid en samenwerking leiden tot een gezondere en duurzamere leefomgeving.

We verwachten de komende jaren nog veel meer te horen over de innovatieve stappen die Dordrecht zet om vergroening en leefbaarheid structureel te verbeteren!

Van toekomstdroom naar thematische werkgroepen

Met de methode van de Groene Cirkels is gestart met een gezamenlijke droomsessie, waarin bewoners, Woon- en Zorgcentrum De Merwelanden, ondernemers en experts samen de toekomstdroom voor de wijk hebben bepaald. Vanuit deze droom zijn verschillende thematische werkgroepen gevormd, waaronder:

  • Spelen en Ontmoeten: creëren van sociale en groene ruimtes,
  • Groenbeheer: duurzaam onderhoud en vergroening van de wijk,
  • Aantrekkelijke Baanhoekweg: verbinding met Nationaal Park De Biesbosch.

Door slimme koppelingen met bestaande infrastructuurprojecten, zoals de vervanging van het riool, wordt vergroening geïntegreerd in bredere stedelijke ontwikkelingen. Dit voorkomt versnippering en maakt structurele verbeteringen mogelijk.

En volop uitdagingen

Ondanks de vooruitgang zijn er uitdagingen, zoals financiering, complexe regelgeving en het aankomende Ravijnjaar waarin gemeenten minder middelen krijgen van de Rijksoverheid. Dit maakt investeren in natuurinclusieve oplossingen des te urgenter. Daarnaast blijft het een uitdaging om harde cijfers te vinden waarmee de gezondheidsvoordelen van groen concreet kunnen worden aangetoond en ingebed in beleid.

Oproep tot actie

De boodschap is helder: natuurinclusief bouwen en vergroenen moeten de norm worden. Gemeenten, ontwikkelaars en beleidsmakers moeten samenwerken om natuurinclusieve richtlijnen te standaardiseren en verankeren in wet- en regelgeving. Daarnaast is het essentieel om bewoners actief te betrekken bij de herinrichting van hun leefomgeving.

Dordrecht fungeert als een living lab waarin wordt geëxperimenteerd met innovatieve oplossingen. Door kennisdeling en samenwerking kunnen andere steden en gemeenten hiervan leren en soortgelijke transities in gang zetten.

Waarom Staart Oost?

Staart Oost is een uniek gebied: gelegen in het meest waterveilige deel van Dordrecht, omringd door industrie en natuur. Bewoners voelen zich echter vaak vergeten, met beperkte voorzieningen en weinig vertrouwen in de overheid. Dit project biedt een kans om dit vertrouwen te herstellen en de wijk te transformeren tot een groene en gezonde leefomgeving.

Bekijk de video van het bezoek (3 min)

Beluister het gesprek in de podcast (26 min). Ook via de gebruikelijke podcastkanalen.

Gepubliceerd: