De binnenstad afkoelen
Alphen gaat met groen de hoogte in
En dus is er een plan gemaakt. Hoe koelen we de stad af? Het antwoord is groen. Veel groen. “Want groen verdampt en wat verdampt, koelt af”, vertelt Kervezee. Met een enkel struikje ga je het alleen niet redden. “We hebben tussen de 50.000 en 70.000 vierkante meter groen nodig om de stad 8 tot 10 graden te laten afkoelen.”
Met groen de hoogte in
Zoveel vierkante meters groen toevoegen is in de stad natuurlijk niet zomaar mogelijk. Althans, niet op straatniveau. En dus gaat de gemeente de hoogte in, vol inzettend op groene gevels en daken. Dat kan de gemeente niet alleen; vastgoedeigenaren moeten mee. Kervezee: “Dus hebben we bekeken: hoe zorgen we ervoor dat het voor deze partijen interessant wordt om mee te werken?” Er bleken legio voordelen te zijn. Niet alleen is een koeler stadshart fijner om in te verblijven – wat meer mensen naar het centrum trekt -, ook zorgt een groen dak voor isolatie. Dat betekent een koeler gebouw in de zomer en minder stookkosten in de winter. Daken gaan bovendien langer mee, de arbeidsproductiviteit neemt toe, zonnepanelen functioneren beter en het is verzekeringstechnisch interessant. “Alles bij elkaar is het voor vastgoedeigenaren een investering die in tien jaar terug te verdienen is. En voor wie die investering niet meteen kan doen, willen we een interessante lening aanbieden”, vertelt Kervezee.
Lening voor vastgoedeigenaren
Dat wil de gemeente organiseren middels een Groenfonds, met een Groencommissie als adviserend orgaan. Deze commissie begeleidt (zowel praktisch als technisch) de vergroening van het centrumgebied voor en namens ondernemers, pandeigenaren, gemeente, bewoners en groendeskundigen. En zorgt ervoor dat het tot resultaten komt. In het Groenfonds – dat ook aanvragen voor leningen gaat beoordelen – komen naast de gemeente zelf ook experts te zitten op het gebied van financiering, vergroening, bouwen, etc. Zij kunnen aanvragen voor leningen beoordelen en – na aanleg – monitoren of gedurende tien jaar aan alle afspraken wordt voldaan.
Er zijn nog wel wat stappen te zetten voor het Groenfonds het licht kan zien. Kervezee: “Er staan nog veel vragen open. Als een vastgoedeigenaar een pand verkoopt of failliet gaat, wat gebeurt er dan met de al dan niet achtergestelde lening? Wat als het pand niet meer onderhouden wordt? En gaan vastgoedeigenaren wel hierin investeren, na een moeilijke coronatijd en allerlei financiële uitdagingen? Hoe staat onze eigen afdeling Beheer hier tegenover? Dat zijn spannende dingen.”
En dan is er nog het watermanagement. Want zoveel groen drinkt een hoop. Kervezee: “Als je deze hoeveelheden groen aanlegt, moet je er wel genoeg water voor hebben. Dat kun je niet zomaar uit de sloot scheppen in de zomer, want die zit vol met algen, zout en verontreiniging en dat verstopt je systeem. Maar natuurlijk wil je er ook geen kraanwater voor gebruiken. Dus willen we in de winter water gaan opvangen en ondergronds opslaan. In de zomer pompen we het op en brengen we het naar het groen. Zo bouwen we een circulair watersysteem onder de stad.”
Ook hierbij komen allerlei vragen naar voren: “Wat als één pand niet meedoet, maar het watersysteem wel over dat dak moet lopen? Dan heb je te maken met zaken als recht van overpad.” Het zijn dilemma’s waar Kervezee goed over kan sparren met andere gemeenten, deskundigen en kennisinstellingen in de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad.
Het volledige interview met Ron Kervezee werd gepubliceerd op de LinkedIn-pagina van Groene Cirkels. Volg deze pagina om op de hoogte te blijven van alle Groene Cirkels.
Gepubliceerd: