Groene settings voor gezondheid

Vergroenen voor een gezondere bebouwde omgeving

Groene Settings voor Gezondheid is voor iedereen die zijn stad of dorp wil vergroenen voor meer gezondheid. Inwoners, professionals, overheden en bedrijven vinden per setting – ofwel omgeving – informatie, inspiratie en tools om concreet aan de slag te gaan met vergroening.

6 settings

Vergroenen voor gezondheid in een woonomgeving vraagt om een andere aanpak dan vergroenen in een zorg- of onderwijsomgeving. We onderscheiden daarom 6 verschillende settings. Per setting staan het proces en de aanpak beschreven: hoe leg je gezond groen aan op de juiste plek en welke stappen moet je doorlopen? Bij vergroening zijn altijd meerdere partners betrokken. Per setting vind je een overzicht van de belangrijkste partners en tips voor een vruchtbare samenwerking.

Succesvol vergroenen doe je zo!

Groen is gezond! Er is voldoende wetenschappelijk bewijs voor de positieve gezondheidseffecten van een groene omgeving. De meeste gezondheidsvoordelen gelden in elke setting en soms valt er nog extra voordeel te behalen in een specifieke omgeving. Omdat vergroenen altijd vraagt om samenwerking van verschillende partijen, helpen we je graag op weg naar succesvolle vergroening.

Wil je vergroenen, maar duizelt het je nog en weet je niet waar te beginnen? Dan ben je hier op de goede plek. In overzichtelijke informatieblokken hebben we de basis voor vergroenen voor gezondheid op een rij gezet. Je vindt er een algemene onderbouwing voor vergroening, tips voor succesvolle samenwerking en advies voor de financiering van groen.

Groen is bewezen gezond!

Wetenschappelijke argumenten op een rij.

Constructief samenwerken

Vergroenen voor gezondheid kan alleen gezamenlijk.

Liselore Stap

Karen van Ruiten

“Groen, duurzaam en gezond is zo logisch, maar tegelijk in deze moderne tijd niet meer vanzelfsprekend. Dus terug naar die puurheid van de natuur, voor ons en voor volgende generaties. En daarvoor moeten we écht met elkaar domeinoverstijgend aan de slag. Doe jij ook mee?”

Programmadirecteur Alles is gezondheid

Gezond groen op de juiste plaats

Vergroenen is gezond en hoeft echt niet altijd biodiverse natuur te zijn. Een grasveld of een groene laan met een rij bomen stimuleert beweging en ontmoeting ook.

Bekijk meer adviezen voor gezond groen op de juiste plaats:

  • Leg ruimschoots, goed toegankelijk, gevarieerd en goed onderhouden groen aan. 
  • Vooral in lage SES-wijken is vergroenen van belang, deze zijn vaak het meest versteend en inwoners  ervaren hier het meeste gezondheidseffect.
  • Creëer slimme combinaties van de functies bewegen, ontspannen en ontmoeten. Groen stimuleert alle drie.
  • Leg kijkgroen aan voor ontspanning als er geen ruimte is voor toegankelijk groen.
  • Leg groen-blauwe verbindingen aan tussen grotere groengebieden. Dit nodigt uit tot het maken van langere wandelingen.
  • Hoe meer groen, hoe beter! Ga voor de 3-30-300 streefwaarde: 3 bomen zichtbaar vanuit elk huis, 30% bladerdek in elke buurt, 300 meter van het dichtstbijzijnde park of groene ruimte.
  • Groen kan ruimte besparen doordat het stimuleert tot actieve mobiliteit (fietsen of lopen) en er minder parkeerplaatsen nodig zijn.
  • Creëer betere regenwaterafvoer bij stortbuien met wadi’s, slootjes en poreuze ondergronden van parkeerplaatsen.
  • Leg verspreid door dorp en stad groen aan. Liever kleine parkjes en groenstroken dichtbij dan een groot park verder weg. Of kies voor beide en een groen-blauwe verbindingsroute.
  • Zorg direct bij aanleg voor een goed onderhoudsplan. Slecht onderhouden groen kan een averechts effect hebben.
  • Plant grote bomen en struiken op de grond voor schaduw en verkoeling.
  • Variatie in bomen en planten vinden mensen aantrekkelijker en heeft een groter herstellend effect dan een grote hoeveelheid van eenzelfde soort.
  • Biodivers groen kan bijdragen aan een sterker immuunsysteem.
  • Zorg voor biodiversiteit om gezondheidsrisico’s door monocultuur te voorkomen.
  • Grasvelden zijn weliswaar monocultuur, maar hebben veel waarde voor ontmoeting, informeel spelen en sport. Kruidenrijke grasmengsels vergroten de biodiversiteit.
  • Vermijd planten of bomen met gezondheidsrisico’s, zoals de ambrosiaplant, giftige planten of bomen die voor meer pollen zorgen. Het Bomenkompas van LUMC biedt hulp bij keuze voor de juiste boom. Vermijd giftige planten. Een rij eikenbomen trekt eikenprocessierupsen aan.

Stappenplannen en handreikingen

Vergroenen verloopt per setting vaak net anders. Meestal is het maatwerk, maar je hoeft het wiel zeker niet zelf uit te vinden! Per setting zijn er al veel stappenplannen en handreikingen beschikbaar die je op weg helpen. Het kan ook voorkomen dat bij een algemene ruimtelijke aanpak meerdere settings aan de orde zijn. De toolkit Positieve gezondheid op de Tekentafel helpt dan om met inwoners en andere stakeholders een gezamenlijk proces te starten. Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies waarbij wordt uitgegaan van het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.

Hulp en advies

De volgende organisaties en personen helpen je graag op weg: